Bush DAC90 (1946-1947)

            Klik op een foto om te vergroten.

Bush DAC90                                                                  anno: 1946 – 1947
Fabriek:  Bush Rank factory, Power Road, Chiswick, London.
De radio is volledig elektrisch nagezien en in spelende toestand. Deze radio is niet voorzien voor een aansluiting van een externe antenne. Het werkt met een lang opgerolde draad (spoel), aangebracht op de zijkant binnenin de kast. Daardoor is hij duidelijk ontvangst ongevoelig. Wanneer men de hand in de omgeving brengt van de stationsafstemknop, speelt hij plots luider en beter. Bij opstarten duurt het anderhalve minuut, vooraleer de radio begint te spelen. Met zijn 1,5 Watt luidspreker vermogen moet men altijd het volume ver open draaien. De elektrische prestaties zijn ondermaats voor een ontwerp van 1946.

Het is een Engelse radio en dit heeft tot gevolg dat de lampentypes hier moeilijk te verkrijgen zijn. In 1951 is er een variant gemaakt van deze radio, de DAC90A. De kast (het uitzicht) is bijna identiek, maar het chassis is volledig vernieuwd met vingerlampen. Zie foto rechts.

Deze radio is van het U-type (met de netspanning op het chassis), hij kan dus werken op wisselspanning en op gelijkspanning. De groene ballastweerstand vooraan op de foto, is nog volledig intact. Hij produceert wel veel warmte in de kast. Daarom is er een schild gemaakt met asbest, om de bakelieten kast niet te doen smelten. Tegenwoordig is deze asbest verboden. Ik zal daarvoor mijn radio niet weg dumpen, maar het aanraken wordt wel vermeden.

 

Lampen: (5) CY31, CL33, CCH35 (= 6K7G), EF39 (=6Q7G), EBC33
Afmetingen kast radio: ( Hoogte x Breedte x Diepte ): 23,5 cm x 30 cm x 17,5 cm

Ontvangstbereik:   LG:   150 kHz tot 350 kHz

                                MG:  535 kHz tot 1580 kHz

Klik op de foto om te vergroten.