Poste de TSF wallon (1933)

            Klik op een foto om te vergroten.

Poste de TSF wallon                                                       anno: 1933 – 1935
Deze radio blijft een mysterie. Ik vind er nergens informatie van. Toen ik deze radio in mijn bezit kreeg, wist de vorige
eigenaar mij te vertellen dat hij afkomstig is uit Wallonië. Ook op de schaalplaat staan de steden vermeld in de franse spelling. Dan heb ik maar de grote middelen in gezet. Via internet zijn alle radiomusea en radioforums aangesproken voor België, Nederland en Frankrijk.
Er zal toch wel één iemand hem herkennen dacht ik, maar dat is niet waar. Hij blijft een grote onbekende.
Wij kunnen hierbij van een zeer zeldzaam of uniek exemplaar spreken.

Menige verzamelaars wisten mij te vertellen, dat uit de vorm van de radio en de opbouw van het chassis (met zeven lampen en een grote HF versterking), het vermoedelijk om een franse methode van opbouw gaat en het bouwjaar zich ergens situeert rond 1933 – 1935. De gebruikte onderdelen zijn dan wel van Belgische oorsprong. Ik heb hem dan maar zelf gedoopt met de naam “Poste de TSF wallon 1933 – 1935”.

De radio is meubilair en gedeeltelijk elektrisch gerestaureerd. Hij is al terug in een spelende toestand gebracht. De eerste lampentrap voor HF versterking werkt nog niet naar behoren, maar daar zal nog aan gewerkt worden. De ontvangst bandbreedte is te wijd, wat ruis veroorzaakt bij ontvangst. De radio is zeer gevoelig aan allerhande storingen die uit het lichtnet afkomstig zijn. Het is nog duidelijk een radio uit de pionierstijd.
Bij het afstemmen op een sterke station, heeft deze radio nog een behoorlijke kwaliteit van ontvangst.

 

Lampen: (7) 80, 2A5, 2B7, 56, 58, 58, 58
Afmetingen kast radio: ( Hoogte x Breedte x Diepte ): 50,5 cm X 42,3 cm X 29,5 cm
Ontvangstbereik:   LG:   150 kHz tot 330 kHz

                                MG:  500 kHz tot 1500 kHz